The One – Free-Fall leader

Úgy gondolom, abban egyet érthetünk, hogy bojlis horgászataink során szinte az egyik legtöbb odafigyelést igénylő rész, a szerelékünk utolsó egy métere. Értem ez alatt a végszerelékünk oly módon való elkészítését, hogy az a leghatásosabb legyen horgászataink során.

Fontos, hogy olyan aprócikkeket, előtét zsinórokat használjunk, hogy az adott célhalat, amire éppen horgászunk ne riasszuk el, ne gyanakodjon. Az óvatos pontyok, amúrok megérzik és kiszúrják a nem odaillő idegen tárgyakat és emiatt a kapások száma is gyengülhet.

Nagyon jó álcázó tulajdonságának köszönhetően használhatunk leadcore-t, azaz ólombetétes zsinórt. Ennek egy továbbfejlesztett változata egy előtétzsinór, amelynek belsejében nem található ólomszál.

A Free-fall leader szálában beleszőve található a süllyedést segítő anyag, amelynek köszönhetően lágyabb, és könnyedebben veszi fel a meder egyenetlenségeit, mint elődje. Két színben került piacra: egy sötétszürkés (Silt) és egy világosabb homok (Chameleon) színben. Ez a két szín lefedi a horgászok által kedvelt tavak medrének és vízének árnyalatait és jól beolvad a környezetbe. Lágyságának köszönhetően kötése egyszerű, ugyanúgy vissza tudjuk fűzni önmagába, mint a leadcore-t. A csomagolásban található leadcore fűző tű, ami megkönnyíti a leader-rel való munkát.
Többfajta szerelék elkészítéséhez használhatjuk, például a Chod, Helikopter, Running-Rig, Leadclip stb… Én most egy egyszerű Leadclip-es szerelék elkészítését szeretném bemutatni.


A két fajta szín, ami jól álcázza végszerelékünket

A szerelékhez használt Leadclip, amibe majd az ólom kerül

A képen is jól látszódik, hogy igen is fontos a lágyság


A fűzőtű segítségével fűzzük fel a leader-re a leadclip-et


A leader-re helyezzünk fel egy gyorskapcsot

Következik a gyorskapocs fixálása, a leader belsejében vezessük végig a fűzőtűt


Majd a képen látható módon húzzuk vissza önmagába


Miután levágtuk a fölösleget, a gyorskapcsot nyugodtan húzzuk bele a leadclip-be


Az előtétzsinór másik végére készítsünk egy fület, amelybe majd a főzsinórt köthetjük

A gyorskapocsba könnyedén beleakaszthatjuk horogelőkénket

Ez a végszerelék egyaránt jól működik dobós, illetve behúzós horgászatok során. A leadclip kialakításának köszönhetően az ólmot könnyedén elhagyja a szerelék, ha a hal akadót találna és beszakadna.

Írta: Paál Norbert
Fotók: Paál Norbert
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XV. évfolyam 6. (2020. júniusi) számában.

Vélemény, hozzászólás?