Téli Slideres csukák

Tíz éve már annak, hogy először meséltem a Salmo wobblerek iránti kötődésemről. Ez az elszakíthatatlan szál köztem és a világ legszerethetőbb csalija között az idő múlásával egyre csak erősödött. Nem volt olyan évszak, hogy ne találtam volna meg az akkor legfogósabb típust, s így volt ez a mostani tél csukáinak kergetésénél is. A jerk típusú csalik legütősebb wobblere, a Slider újra, s nem is akárhogyan bizonyított!

A jelenleg is öt méretben készülő Slidert Piotr Piskorski alkotta felülmúlhatatlan csukás csalivá. Kétségtelenül a Slider a Salmo palettáján belül a legváltozatosabb színösszeállításban gyártott wobbler. 2003-as debütálása óta tucatnyi árnyalattal lett gazdagabb a választék, s mára a legtermészetesebb, legélethűbb minták mellett a holografikus, fényes csillogású egyedek (például HSB, HGR, HOP) mellett a természetes, sebesült kishalak modelljeiben (WRPH, WRGS) is gyönyörködhetünk. Műcsalival sűrűn pergetett vizeken rendre bizonyítottak megjelenésük után egyből a legújabbak.

A kíméletet távolról sem ismerő csukafogak a Sliderekben bizony emberükre találtak. Testük a legkeményebb poliuretánból készül, felületük többszöri lakkozáson esik át, s ez olyan tartósságot kölcsönöz a csalinak, ami a legkomolyabb igénybevételnek is ellenáll.


A Sliderek mozgását az adott tömeg és a hozzá tartozó alak és formabeli tulajdonságok függvénye határozza meg. A rendkívül széles test, a magas hát következménye az, hogy wobblerünk a terelőlemez hiányában is rendkívül ingerlő, alapesetben kígyózó mozgást végezzen. A lassú, egyenletes bevontatás tehát már önmagában is ingerlő mozgásra készteti a csalit, de az igazi csukagyilkos tánc a jerkelés akciójára kezdődik!

Rövid, merev és persze könnyű pergetőbot a legideálisabb hozzá. Egészen finomakat, aprókat kell rántani a csalin, ekkor a Slider kiszámíthatatlan irányú és tempójú megugrásaival köt pillanatok alatt csomót a csukák pattanásig feszült idegszálaira.

Kedvenc Slideres pályánkon, a Kis-Balaton horgászható öbleiben a süllyedő típusokat részesítjük előnyben. November végétől, vagyis egészen a nagy hidegek beálltától egészen a tilalom elérkeztének idejéig használhatjuk a mélyebb zónákban.

A csukatilalom végétől az őszi durva lehűlésekig a felszíni változatokat húzhatjuk a gyorsan felmelegedő, a kishalrajok után a szélvizekbe gyorsan kiálló csukák megfogásához. A Sinking, azaz süllyedő változatok érdekessége, hogy már a merülés közben is imbolygó mozgást produkálnak. A süllyedés folyamatát megszakíthatjuk egy kisebb vagy egy hosszabban elnyújtott belehúzással vagy rántással, Sliderünk mozgásába a legpimaszabb rafinériát vihetjük, az ingerlő tánc előidézésének tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.


A Slideres technika szintén a jerk csalis alapokra épül. Nagyon jó hozzá, de nem kötelező a multis cucc. Egy rövid, merev 1,80-as, 2,10-es spinning bottal is életre kelthetjük a Slidert. Kis gyakorlással is művészire fejleszthetjük vele a dobásokat, ugyanis a csali méretéhez társuló viszonylag nagy súly és az áramvonalas kialakítás csak úgy úsztatja a levegőben a wobblert.

A téli csukák pergető módszerrel történő becserkészésénél higgyétek el, hiba lenne, ha a Sliderek nem kapnának kiemelt szerepet. A közelgő csukatilalomig jó eséllyel pályázhatunk rájuk, áprilistól pedig, reményeink szerint, újra egymás elől fogják elmarni a felmelegedő vizek katonái a Salmo egyik legszerethetőbb csaliját!

Szöveg: Halmos Mihály
Fotók: Halmos Mihály és Zsovár Dénes

Vélemény, hozzászólás?