Plasztik csalikkal télen

Ahogy a nyári meleg hónapok pergetései a wobblerezésről szólnak, úgy az őszi lehűlésektől a tavaszi felmelegedésig tartó pergető szezon inkább a különféle plasztik csalik ideje. Novembertől, a vizek drasztikus lehűlésétől sok pergető horgász akasztja kapcsába a merülő, mélyen járó wobblerek helyett a twisterek és gumihalak jól bevált változatait. A Mann’s plasztikok a legbeváltabb márkák egyikei, a legfogósabb csukás, süllős gumik között évtizedek óta megtalálhatók a legeredményesebb téli pergetések méret- és színkombinációi!

Persze a fogósabb típusokat rendre pótolni szükséges, sok veszik oda a víz alatti horogmarasztalókban, vagy esik áldozatává a kíméletlen csuka- és süllőfogaknak. Nos, ez utóbbival nincs baj addig, amíg nem a nélkülözhetetlen farokrész szakad le, vagy a mélyen szétszabdalt plasztik testében képtelen már tovább tartani az ólomfej.

Nagyra becsülendő, hogy a Mann’s filozófiája nem sokat változott az eltelt hosszú idő alatt. Nemcsak a sokat tapasztalt profik, de a plasztik csalis pergetéssel csak most ismerkedő horgászok is könnyedén eligazodnak a színválasztékban. Itt nem volt megfigyelhető az elmúlt évek hóbortja, ami a színváltozatok a valóságtól igencsak elrugaszkodott módosítgatásáról szólt a nagyobb haszon reményében. Az adu-ászként számon tartott színek és fazonok nem mentek ki a  divatból! A Mann’s Shad gumihalak 6 és 8 centis változatainak sárga, gyöngyház fehér és flitteres zöld kombinációi pont akkora vonzerővel hatnak a fogasokra, mint régen!

Arra bíztatok mindenkit a forma- és színválasztásnál, hogy próbáljátok meg a ragadozók szemszögéből átgondolni a helyzetet, egy kicsit a zsákmányra váró hal aspektusából nézni a víz alatti világot! Változatlan formában a legfogósabb alapszínek állnak rendelkezésünkre tehát a Mann’s-ből. Legtermészetesebb (Natural csoport) színváltozatok mellett az igazán intenzív színekben pompázó Aggressor csoporton belül megtalálhatók a sárga, zöld, narancs és piros színű plasztik csalik. A Natural és Aggressor típus mellett jelent meg évekkel ezelőtt egy harmadik, a Classic típus, melyeknek rendhagyó színharmóniája miatt szintén van létjogosultságuk. Ez a harmadik csapat az AS (motorolajszínű) MFCH (zöld flitteres) FCHBB (fluozöld-fekete hátú) és a CMF (ezüst flitteres) darabokból áll.

A Mann’s Shad gumihalakhoz bizonyára sok pergető horgásznak számos édes emléke fűződik. A hagyományos, klasszikusnak mondható test az átlagosnál nagyobb lágy farokrésszel rendelkezik. Élethű mozgást kölcsönöz a csalinak, így eredményesen használható a szokásos jigelő, fel-fellibbenős prezentálással, de egyenletesen vagy szakaszosan bevontatva is kapást érhetünk el.
A Mann’s Shad gumihalak rugalmas, masszív, ellenálló fejrésze jól bírja a többszöri horogra tűzést is. Méretsorában a négy és fél, 6, 8, 10 és 15 centiméteres egyedek találhatók meg, tehát az ultra light-os sügérezéstől, jászozástól kezdve a süllőzésen és csukázáson át akár a harcsázás is eredményesen űzhető vele.

A könnyű, 3-4 grammos jigfejekkel szerelt CTG twisterekkel a lehető leglassabban fésülhetjük át a medret. Hagyjuk, hogy rövid, de határozott libbentés után, feszes zsinór mellett lágyan érkezzen plasztikunk a mederfenékre. Az ilyen lassan aláhulló csalira kapásunk kell, hogy legyen, ha a közelben ragadozó tanyázik.

Ne feledjétek, a méret nem minden. Minden műcsalira, így a plasztik csalikra épp úgy igaz, hogy sokszor a kisebb változat adja a sikert, a kapásokat, vele együtt a jó halat. Amíg a megszokott nagyobb méretekre nincs érdeklődés, addig ugyanott kisebbre váltva kellemes meglepetésben lehet részünk.

Szöveg és kép: Halmos Mihály
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XVI. évfolyam 2. (2021. februári) számában.

Vélemény, hozzászólás?