Őszi Tisza-tó és a ragadozók

Az ősz nem véletlenül a ragadozók évszakja. Ekkor több ok van arra, hogy a pergetők is aktívabbak legyenek. Adódik ez a ragadozók nagyobb étvágyából, ami már a télre való felkészülést is jelenti, illetve a vízhőmérséklet és a táplálékhalak mozgásának jelentős változása is nagyban hozzájárul az eredményesebb horgászathoz.

A Tisza-tó volt a célpont a mostani horgászatunkkor, még nyári vízállásnál és éppen csak rothadó növényzettel szembesültünk, ami nem könnyítette meg a horgászatunkat. Bár a környezet színezete már mutatta az ősz első jeleit, így azért megvolt az őszi hangulat a horgászaton, ráadásul igazi vénasszonyok nyara volt, így egy pólóban is elvoltunk napközben, de este, a lehűlés miatt, elkélt már némi plusz ruházat.

 

A Tisza-tó elsősorban a csónakos horgászatról szól, ez kiemelten igaz a pergetésre. Míg a normál fenekező, feederes vagy akár bojlis horgászok számára sok hely ki van alakítva, a pergetők számára a csónak nyújt igazi lehetőséget, és egy olyan horgászatot, ami akkor is élménnyel teli lenne, ha nem lenne egyetlen kapás sem. De itt most erről szó sem volt.

Ebben az időszakban nagyon sok lehetőségünk van a Tisza-tavon. Ezek közül a balin és a csuka lett megcélozva a tározó részen. Itt, főleg a kora őszi időszakban, meggyűlhet a bajunk a növényzettel, azonban ezek rejtekében vannak sokszor a táplálékhalak és persze a ragadozók is. Éppen ezért érdemes a növények környékén vadásznunk, de a legjobb a ritkás növények környéke.

 

Nehézséget okozhat a halfaj összetétel, ugyanis a balinra és a csukára ugyanazon a helyeken számíthatunk, így szinte kötelező az előke használata. Érdeme fluorocarbon előkét használni, de tapasztalatom szerint egy jó minőségű wolfram előke tökéletes a feladatra. Ez biztos védelmet nyújt a csukafogak ellen, a balinok pedig ugyanolyan vehemenciával kapják el, mintha egy láthatatlan előkénk lenne. Ehhez a vékonyabb 5 kilogramm vagy akár a 2,5 kilogramm szakítószilárdságú előkét javasolnám, menyek közül az utóbbi átmérője mindössze 0,16 milliméter, így nem véletlenül veszi fel gyanútlanul bármelyik ragadozó. Ehhez mérten érdemes azért nem túl vastag fonott zsinórt alkalmazni, 0,1 vagy maximum 0,15-ös átmérőt javasolnék a feladatra, elsősorban zöld színben, de nem kell megijedni akkor sem, ha éppen élénkebb szín van nálunk.

 

A csali és annak vezetése nagyon fontos a horgászat eredményessége szempontjából. Mint már említettem, a növényes részek kiemelkedően fontosak. Ezek lehetnek különböző sűrűségűek, de a legjobbak általában a nem túl sűrű részek. Egyrészt ezek könnyebben meghorgászhatók, másrészt pedig a ragadozók is szeretik ezt a területet. Persze ezt a sűrűséget nehéz pontosan meghatározni, de ha méteres távolságban vannak a növények egymástól, akkor az már jónak mondható. Persze jó a sűrűbb növényzet is, de ott már nehezebb vagy lehetetlen a megfelelő csalivezetés.

Nagyon sok csalit ajánlhatnék, a balinra való tekintettel akár a Thrill is szóba jöhet, de most két spéci műcsalit ajánlok a sok lehetőségből. Az egyik a Salmo Slider legkisebb változata, az 5 centis, de ebből is a süllyedő variáns. Ez elsősorban csukára van kitalálva, de mint minden csalinál, itt is érvényes, hogy nem csak egy halfajra eredményes. Fogtam már vele a csukán kívül harcsát, balint és jászkeszeget is. A mostani szituáció szempontjából fontos a balin, hiszen ez az egyik célpont, így nem véletlen, hogy állandóan ott van a dobozomban ez a kis apróság. A másik szintén Salmo wobbler, amit előszeretettel használok, a Frisky. Ez szintén nagyon univerzális csalinak mondható, ebből a 7 centis SR változatot szeretem, de a kisebb, 5 centis változat is jó lehet.

A csalivezetésnél talán fontosabb a dobás vagy a dobásirány kiválasztása, a növényzet között sodródva érdemes folyamatosan figyelni a lehetőségeket, ugyanis vannak a növények között hosszabb részek, ahová bedobhatjuk a csalinkat, anélkül, hogy elakadnánk. Ezekbe a „folyosókba”, ha ügyesek vagyunk, akkor bedobhatjuk és végigvezettetjük a csalinkat, mindenféle elakadás nélkül.

 

Mivel a balin és a csuka is célhalunk, így érdemes egy normál egyenletesebb vezetést is prezentálnunk, ezt a balinok szeretik jobban, illetve a jerkelős rángató mozdulatokat is érdemes beiktatnunk, ezzel pedig a csukák figyelmét és persze kapókedvét tudjuk erősíteni.

 

A bot kérdése is nagyon fontos, itt kellhet a kicsit hosszabb bot, hogy könnyebben navigálhassuk a csalinkat a növények labirintusában. Erre a 240 centiméteres L&K Spin Bladet szoktam használni, ennek is a Light 10-30-as dobósúlyú változatát. Ezzel a bottal könnyen a kiszemelt helyre dobhatjuk ezeket a csalikat, tökéletes ezekhez a csalikhoz a csalivezetés szempontjából is. A sűrűbb növényzetbe javaslom magasra tartott bottal való navigálást, amivel a lehetetlennek tűnő helyeket is meghorgászhatjuk.

 

Még egy nagyon fontos szösszenet a végére! Amennyiben növény akad a horgunkra vagy akár a műcsali előtt lévő kapocsba, azt azonnal távolítsuk el, mert a legkisebb növényi rész is nagyban ronthat a műcsalik fogságán. Mindezeket figyelembe véve egy csodálatos élménnyel teli horgásznapot tölthetünk el ezen a csodálatos, semmihez sem hasonlítható vízen.

Szerző: Lukácsi Béla   Fotó: Őze Dániel
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XVI. évfolyam 10. (2021. októberi) számában.

Vélemény, hozzászólás?