Módszerek háborúja

Biztosnak tartom, hogy szinte mindenkinek megfordult már a kérdés a fejében: ha egy ismeretlen vízterületre jutunk el, miként is kezdjük meg a horgászatot, milyen módszert alkalmazzunk? Milyen végszerelék kerüljön a bot végére? Milyen csalogató anyaggal kezdjem a pecát? Melyik csalira essen a választás? Milyen távolságba juttassam be a végszerelékeket? Ha érdekel, hogy én milyen módon keresem a kérdésekre a választ, kérlek, tarts velem.

Első és legfontosabbnak tartom megemlíteni, ha kinézünk egy adott vízterületet, akkor a leghasznosabb információkat az ott horgászó sporttársaktól tudjuk első kézből megkapni. Kissé hihetetlennek hangzik, de az otthonomtól pár kilométerre található egy nagyon ígéretes vízterület, ami nem más, mint a Szolnok határában elterülő Millér horgásztó.

Egy nagyon jól indult reggelnek köszönhetően kaptam az információt, hogy kiírtak egy pihenőnapot számomra a munkahelyemen. Reggeli kávémat kortyolgatva, mint derült égből villámcsapás jött az ötlet… Akkor menjünk horgászni. A XXI. század eszközével élve gyorsan felmentem az internetre, és keresgélni kezdtem, amikor is bele botlottam a fent említett horgásztóba. Gyors telefonálás után kiderült, hogy akár indulhatok is, van szabad hely a tavon bőven, mert a naptár egy keddi napot mutatott és ilyenkor a tógazda elmondása szerint kevesebben horgásznak, mint a hétvégéken.

Na és pontosan ekkor fogalmazódtak meg bennem a bevezetőben emlegetett kérdések.

1. Miként is kezdjük el a horgászatot, milyen módszert alkalmazzunk? Ha csak rövid, egynapos horgászatra van lehetőségem, akkor gyakran alkalmazom a finomszerelékes technikát, többek között a rakós és feeder botos módszert. Ezen a napon a feederbotok mellett tettem le a voksomat. A tó szabályzatához alkalmazkodva két teljesen eltérő karakterisztikájú pálcát vettem elő: a Döme Gábor által megálmodott és nevével fémjelzett Pro Method Feedert 380 centis hosszban. Mellé került a bottartóra egy Manta Evo Xt 390 centis hosszúságban.

2. Milyen végszerelék kerüljön a bot végére? Helyi sporttársaknál informálódtam, és teljesen megoszlottak a vélemények, hogy partközeli 25-30 méteres táv, illetve a távoli 80-100 méteres távolság működik. Ezért már érthetőbbnek tűnik, miért is az említett két botot fogtam a kezembe. A rövidebb, 380 centis botra egy 30 grammos method kosarat raktam fel, míg a hosszabbikra egy 40 grammos gubancgátlós pellet kosár került. Mindkét szerelék végére 9 centis csalitüskés 12-es méretű horgot kötöttem fel.

3. Milyen csalogató anyaggal kezdjem meg a pecát? Mivel két, merőben eltérő módszert alkalmaztam, úgy döntöttem, hogy az etetőanyaggal is hasonlóan fogok tenni. Két vödröt kaptam elő. Az egyikbe Feedermania Lemon Dream 2 milliméteres és BCN 4 milliméteres mikropellet-keverék került, amit áztatással tettem kosárba gyúrhatóvá. A másik tálkába szintén a Feedermania terméke került, a Monkey etetőanyag. Pluszban extraként egy harmadik vödörbe a pellet mixből két marékkal, illetve az etetőanyagból egy marékkal összekevertem. Ezáltal kaptam egy „panírozott” mikro pellet mixet.

4.Milyen csalikra essen a választás? Szerintem az egyik legmegosztóbb kérdés következik. Saját tapasztalataim alapján, ha számomra ismeretlen vízterületre tévedek, szinte kivétel nélkül az apróbb, kisebb csalikkal kezdem a horgászatot. A Jankovich Krisztián által megalkotott csalikat előszeretettel használom. A mai napra Air Wafter és Sinking Wafterek voltak nálam Boss, személyes kedvencem a BCN és Lemon Dream ízesítésben, és egy extra tégelyke, amiben Haldorádó Fluo Method Pellet volt Chilis Fahéj ízesítésben.

5. Milyen távolságra jutassam be a végszereléket? A method kosaras végszerelékkel kereső pecát végeztem 25-30 méteres távban, ötperces dobásütemmel. A pellet kosaras boton kimértem 90 métert, és mindig próbáltam ugyanarra a pontra visszajuttatni a szerelékemet.

5+1. A horgászat összegzése. A horgászatot késő délutáni órában fejeztem be. A végére megkaptam az összes kérdésemre a választ, amit most veletek is megosztok. Összességében öt pontyot sikerült a fotózás erejéig partra csábítanom, de a csattanó most következik: az öt hal összesen több mint 45 kilogramm volt. Ugyanis a két „legkisebb” ponty épp tíz kiló alatti volt, mellette három tíz kilót meghaladó ponty csábult el. A nap legnagyobbja zárásként érkezett a maga 11,25 kilogrammjával. Összesítésben bátran ki merem jelenteni, hogy nekem a távolabbi, 90 méteres horgászat volt a nyerő, ugyanis az öt halból négyet bent sikerült horogra csábítani. Ez azt is jelenti, hogy a mikro pellet mix volt a nyerő csalogató anyag. A csalik terén nem volt kiugró különbség, hiszen mind a három wafterrel majdnem egyenlően csábultak el bajszos barátaink.

A slussz poént direkt a végére hagytam. A rövid távról egyetlen halat sikerült fogni, viszont az az egy volt a nap legnagyobbja a maga 11.25 kilogrammjával. Végezetül amit nem lehet elégszer hangoztatni: fogd meg, fotózd le és engedd vissza!

Szöveg: Szabó Sándor  Fotó: SaPiZo Fishing Team
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XVI. évfolyam 12. (2021. decemberi) számában.

Vélemény, hozzászólás?