Korai pontyok a The One-nal

Sokaknak lehetővé tette az enyhe időjárás, hogy télen is ellátogassanak a vízpartra, és hódoljanak a pontyhorgászatnak. Norbival mi is éltünk a lehetőséggel, és egy februári napon kiugrottunk a Harcsa-horgásztóra, ami még egy-két héttel azelőtt be volt fagyva. Nagyon szép idő volt, a levegő hőmérséklete 10-11 Celsius-fok volt, a víz pedig 3-4 fokos lehetett. Két külön stégre ültünk le, melyek nem voltak messze egymástól, tehát jól láttuk, ki hogyan horgászik. Nem a tőlünk jól megszokott módszert választottuk, hanem két egymástól eltérő technikát versenyeztettünk meg.

Én a method feederes, Norbi a hagyományos bojlis horgászatot választotta, etetőhajó segítségével. Két fajta, sötétebb etetőanyaggal készültem, a The One Red és a Black-kel. Úgy gondoltam, ebben az időszakban a sötétebb kaják jól fognak bizonyítani. Egy-egy kilót kevertem be mind a két fajtából, és jól át is rostáltam. Utána még kevés 4 milliméteres Halibut pelletet is hozzáadtam, hogy tartalmasabb legyen. A csalitüskére az új 10-es pop-up-okból tűztem fel.

Norbi két fajta The One Starter Kit-tel készült, a Red és Gold ízesítéssel. Minden egyes vödörben található egy kiló 18 milliméteres főtt bojli, egy kiló 22 milliméteres oldódó bojli, egy darab amino Dip, horog, illetve pop-up bojli. A gyors horgászatokra tökéletes, ár-érték arányban is verhetetlen, és ne feledjük, hogy kapunk egy egyedi dizájnnal ellátott The One vödröt is. Horogcsalinak, kezdésnek a Starter Kit-ben található pop-up-okat használta, ami mellé The One PVA-háló is került. Az etetésre pedig a vödörben található egykilós bojlik felét keverte be, amit egy kis The One PVA és Bojli Juice-szal öntött le. Itt is belekerült a Halibut pellett, mert ezen a vízen imádják a pontyok.

Úgy gondolom, hogy Norbinak az etetőhajós módszerrel könnyebb dolga volt, mert a radar segítségével hamar megtalálta a jónak vélt helyeket, és koncentráltan egy helyre került az etetés és a végszerelék.

Én a 3,60-as feederbotokkal és a 25-ös főzsinórral a 80 méteres távolságot horgásztam meg, amiről úgy gondoltam, hogy elegendő lesz. Az első kapás nálam jelentkezett, de sajnos a stég előtt lefordult a hal a 10-es szakáll nélküli horogról. Aztán egy-két óra eseménytelenül telt el, pedig sűrűn frissítettünk és folyamatosan variáltunk a csalikkal. Később az egyik botomon ismét nálam jelentkezett a kapás, amit egy újabb követett, mert a másik botomon is begörbült a spicc. Egyszerre két bot volt a kezemben, tudtam, hogy kell segítség, ezért szóltam Norbinak, hogy fárassza ki ő az egyik halamat. Én éreztem, hogy jó hal van a horgomon, nem is nagyon erőltettem, a vékony horogelőke és a kis szakáll nélküli horog miatt. Közben már Norbinak sikerült megszákolni a halat, ami egy 4-5 kiló körüli tőponty volt. A mérlegelőbe tette, addig, amíg a nálam lévő hal is partra kerül. Közben ment is a botjaihoz, hogy frissítse őket, mert tudta, hogy valami elindult.
Nálam szépen küzdött a hal, éreztem, hogy szebb példány lesz. Nagy tokhalak is élnek a vízben, már csak azon izgultam, hogy ne az legyen. Végül 15 perc után a stég előtt megláttam a sárgás foltot és egy 12-13 kilóra saccolt pontyot. Sikerült beleterelnem a nagyméretű merítőbe, és hamarosan ki is derült, hogy alábecsültem a halam súlyát. 16 kiló 40 dekát mutatott a mérleg! Több okból is nagyon örültem: az idei év első pontyát tartottam a kezemben, és feederbottal sikerült megfognom.

Közben Norbinak öt perc sem telt el a frissítése óta, és kapása lett. Egy 4-5 kiló körüli tőponty volt, ami egy sárga Gold pop-up-ra érkezett. Utána nálam görbült a spicc, és a fárasztás közben arra gondoltam, hogy feltámadt egy kicsit a szél, szépen fodrozódott a tó felszíne. Lehet, hogy ennek is köze lehet, hogy megindultak a halak. Vagy talán csak annyi, hogy a hátunk mögött már lemenőben volt a nap. Közben már a stég előtt volt a pontyom, ami olyan 3-4 kiló körüli lehetett.

Később még mindkettőnknek jött egy-egy hal, csak ezekről sajnos nem tudtunk jó minőségű fotót készíteni. Összegezve ezt az örömpecát, nagyjából egyforma mennyiségű pontyot sikerült fognunk ezen a napon, és még az időjárás is kegyes volt hozzánk. Nekem a method feeder nem az erősségem, de még így is szép pontyokat sikerült fognom, köztük egy 16 kiló feletti példányt – amihez, valljuk be, kellett némi szerencse is. Ezt az egy pontyot leszámítva, Norbinak a 4-6 kiló közötti példányokat sikerült becsapnia. Tehát ezen a napon átlagban ezek a súlyú pontyok jöttek. Ha Önök is megtehetik, látogassanak el a vízpartokra, még a 3-4 Celsius-fokos víz ellenére is szép fogásokkal gazdagodhatnak. A felhasznált The One termékeket a Harcsa-horgásztó halőrházában is megvásárolhatják.

Írta: Ács József
Fotó: Bors Csaba
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XV. évfolyam 4. (2020. áprilisi) számában.

Vélemény, hozzászólás?