Az 5 legtutibb kutyafajta horgászoknak

Néhány kutya biztosan nem ússza meg szárazon, ha horgász gazdihoz kerül, és megismerkedik a vizes életvitellel járó kihívásokkal. Ez persze sok mindentől függ, de az tény, hogy nem minden kutya alkalmas erre. Ha vérbeli horgászebet szeretnél magad mellé, szerencsére van néhány olyan fajta, akik úgy el vannak a vízparton, mint hal a vízben. Nézzük a listát!

1. Uszkár, aki vígan úszkál

Az uszkár fajtát eredetileg is vízből való apportírozásra és vadászatra tenyésztették ki. A mai napig használják ezekre a tevékenységekre, így tökéletes vízparti társaddá válhat, hiszen szinte a vérében van a pancsolás.

Szoros kapcsolata a vízzel, eredeti nevében a “Poodle”-ben is tetten érhető, ugyanis a német “pudeln” szóból ered, ami “víz fröcskölést” jelent, de az angol “puddle” szóra is emlékeztet, ami pedig “pocsolyát” jelent.

Természetéből adódóan az uszkár imádja lenyűgözni gazdáját, általában jól kijön gyerekekkel, vagy más kutyákkal. Kifejezetten intelligens állatok, ezért könnyen taníthatóak, nagyon védelmezőek, és kifejezetten ügyesek a kutyasportokban.

2. Újfundlandi, aki nem hagy megfulladni

Ha igazán biztonságban szeretnéd érezni magad, és persze kedvencedet is a víz mellett, tökéletes választás lehet ez a fajta. Az újfundlandi dupla rétegű bundával, úszóhártyás tappancsokkal és mérhetetlen erővel rendelkezik. Ráadásul amellett, hogy remek úszó, híres bátorságáról és határozottságáról. Egy híres, Whizz nevű újfundlandi élete során összesen 9 ember életét mentette meg, így posztumusz kitüntetést is kapott.

Ez a nagyszívű kutyus kifejezetten gyengéd, védelmező, szereti a gyerekeket, ráadásul a tehetsége, és kötődése a vízhez tökéletes horgász partnerré teszi.

3. Portugál vizikutya, aki a hálót is megfogja

Tudtad, hogy Barack Obamanak is van két ilyen kutyája? Bo és Sunny. Persze a fajta eredetileg nem magas beosztású irodai kutyának termett ám!

Ezt a fajtát arra képezték, hogy a hálóból kiszökött halakat visszaterelje, és a vízbe esett hálót kihúzza. Mivel kiváló úszó és búvár, vízimentésre is alkalmazták, de ami még érdekesebb, segítségével üzeneteket is váltottak hajók között!

Vízlepergető hullámos bundája, erős, úszóhártyás lábai lehetővé teszik, hogy igazi horgász, vagy halász válhasson belőle. Szeretnek gazdáik mellett maradni, és komplex parancsokra is megtaníthatóak köszönhetően magas intelligenciájuknak.

4. Labrador Retriever, csak mutasd neki ami kell

A modern labrador az egyik legjobb kiegészítője lehet, egy nyugodt horgászásnak. Intuitív képességeinek köszönhetően képes testbeszédből, és kézjelekből leolvasni gazdája utasításait, így nem kell a többi horgászt megzavarni, ha feladatunk van számára.

Vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, mely szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik. Híres úszó és apportírozó képességéről, melyben segítségére van vízlepergető bundája, ami még melegen is tartja. Veleszületett készsége, hogy olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné. Emiatt lehetséges kiképezni többek közt halak kifogására is.

5. Angol szetter, aki mellé nem kell szvetter

Az angol szettert, mint vadászkutyát szinte mindenütt a világon nagyra becsülik. Eredetileg jelzőkutyának tenyésztették az angliai lápokra. Gyengédségéről, intelligenciájáról és szociális érzékéről híres. Rendkívül társasági, és igényli, hogy gazdája napjának szerves része lehessen.

Azoknak ajánljuk, akik soha nem lankadó figyelemre, szeretetre és egy igazi társra vágynak a hosszú horgászathoz. Ha valaki, akkor ez a melegszívű, mogyorószín szemű jószág biztosan felmelegíti az ember lelkét egy hűvösebb hajnalon a tavon.

Vélemény, hozzászólás?