A penge új arca!

Vannak bizonyos dolgok, amiket megszokásból használunk, és vannak tárgyak, amelyekhez számos élmény köt. Nekem a Spin Blade botok a szívemhez nőttek. Persze nem kevés közöm van a bot kialakulásához, ezért talán egy kicsit személyes is a kötödés. Azonban a sok pozitív visszajelzés nem lehet a véletlen műve.

A pergetőbotok manapság már nemcsak egyszerűen egy módszerre használhatók, sokkal inkább csalikra, adott halfajokra is lehet boncolgatni, de az általánosság mégis megvan. Ebbe a körbe tartozik a Spin Balde széria is, ami alapvetően kiállta az idő próbáját.

Aki nem ismerné, ez a bot megelőzte a korát. Kiváló karakterisztikájú, könnyed, mégis rendkívül erős bot. Amely egyben merev és – ha kell – lágy is. A bottest, más néven a blank olyan speciálisan kialakított anyagból rétegződik, amely már ránézésre is különleges. A fényben látszik, hogy olyan, mintha gyűrt karbonból lenne, ami igaz is egy picit, ez a plusz gyűrt karbon olyan hihetetlen erőt és egyben kecsességet kölcsönöz a bottestnek, hogy párját ritkítja.

Kezdetben hosszabb méretek is megtalálhatók voltak, azonban a pergetés fejlődése más irányba mutatott, így mára egy rendkívül letisztult, nagyszerű blank-családra épül maga a bot. Két hosszban, 240 és 270 centiméteresben kapható, illetve ezen felül a dobósúly sokszorozza meg a széria darabszámát. Ezek közül a Light 10-30-as dobósúlyú változat – amint a nevében is benne van – a könnyebb csalikkal való horgászatot teszi lehetővé. A Medium 30-80-as darabok igazi mindenesek, ezzel balin, süllő, csuka vagy akár harcsa is lehet a célhal. A nagyágyú a Heavy változat, a maga 80-150 grammos dobósúlyával egy igazi nagyágyú, amellyel a kapitális csukák és a nagyobb vagy akár a legnagyobb harcsák is könnyedén legyőzhetők.

Még a blank tulajdonságainál feltétlenül meg kell említeni a kétrészes mivoltát, amely stucnis megoldással rakható össze. A stucni is hozzájárul, hogy sokkal kecsesebb legyen a bot, plusz a botterhelés alatt is tökéletesen teszi a dolgát, gyönyörű ívben hajlik, így a fárasztás során is sokat segít a hal erejének felőrlésében. Az eddig felsoroltak nagyon fontos alaptulajdonságai a botnak, így ezen nem volt érdemes változtatni, hiszen egy jól kiforrt szériáról beszélünk.

A bot „ruhája”, vagyis a felszereltsége az utóbbi időben sokat változott, amely most ismét egy új ráncfelvarráson ment keresztül, azért, hogy a kornak és persze a horgászok igényeinek is tökéletesen megfeleljen. Sok apró, de annál fontosabb részletet érinthetek ebből a szempontból, melyek közül elsőként a bot gyűrűzését említeném. Egy teljesen új NT gyűrűsort kapott a bot, amely mind nagyságával, mind formai kiképzésével teszi teljesebbé a botot. A fekete gyűrűsorból a 240 centis változatokon kilenc darabot találunk, míg a hosszabb változaton már tíz darab segíti a dobásokat és a fárasztást.

Persze azért a dizájn is változott, mivel az L&K márka minőségkövetelményeinek megfelel a bot, így ez a márkanév is rákerül a botra, persze csak szolidan. Ezzel jelezve azt is, hogy kiemeltebb figyelmet és szakértelmet kap a bot kialakítása, és persze a folyamatos minőségellenőrzés sem marad el.

Az első darabok az akkori hagyományoknak megfelelően még telibe parafanyelesek voltak – volt, aki azt szerette jobban. Azonban a használhatóságán nem rontva, de kedvezőbb árat elérve teljesen új nyelet kapott a bot. Itt megállnék egy pillanatra, mert ezzel csalóka tud lenni az összehasonlítás. A két blank teljesen megegyezik, azonban az új osztott nyélrész miatt terhelés vagy erőteljesebb dobás mellett már jobban hajlik. Ez változtatta meg egy picit a bot merevségét, vagy inkább az érzést, amit a bot visszaad. A telibe nyelezett bot ugyanis sokkal merevebb volt, míg az új osztott nyélen jobban érezzük a terhelést, ami igazából előny, mert így sokkal jobban érezzük a botra ható terhelést, és ezzel jobb a hal feletti kontrollunk is.

A botokon az orsótartó egy fontos pont, ugyanis a jól elhelyezett orsó sokkal könnyedebbé teszi a botot. De mondhatnánk úgy is, nem lesz orrnehéz. Ennek pontos meghatározása rendkívül nehéz, ez egyénenként változó lehet, ugyanis nem mindenki pont ugyanott fogja a botot, plusz nagyon nem mindegy, mekkora méretű vagy inkább mekkora súlyú orsót rakunk a botra. Emiatt egy olyan rendszer került a botra, ami segíti a jó egyensúly kialakításának lehetőségét. Ehhez plusz súlyok kerültek a botvégbe, amelyek személy szerint testre szabhatóak, plusz három lamellával változtathatjuk meg a bot egyensúlyát saját igényeink szerint.

Fontos még megjegyezni, hogy az orsó felhelyezése és annak helye azért is fontos, mert a hosszabb változatokon már túlságosan hosszú nyelet is kaphatunk, ami kezelhetetlen botot eredményezne. A plusz súly a nyélvégben és a mérnöki pontossággal odatervezett orsótartó azonban egy kezelhető, nem túl hosszú nyélrészt eredményezett a hosszabb botok esetében is.

Összegezve: olyan bot alakult át az évek során, amely a pergető horgászok igényeit szem előtt tartva elsősorban a közép-európai vizekre lett optimalizálva.

Szöveg és kép: Lukácsi Béla
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XV. évfolyam 8. (2020. augusztusi) számában.

Vélemény, hozzászólás?