A Galya patak pisztrángjai

Kis hazánkban is rendeznek a pergető horgászok számára parti megmérettetéseket. Ezen versenyek nyertesei képviselhetik hazánkat a világbajnokságon. Mivel nem vagyunk hegyi patakokban bővelkedő ország, kevés helyen tudunk felkészülni a világversenyekre. Ezekben a kis patakokban élnek azok a halak, a pisztrángok, amelyekre főként versenyen pergethetnek a horgászok. Éppen ezért nincs könnyű helyzetben, aki képviselhet minket, finoman fogalmazva sem vagyunk helyzeti előnyben!

Van azért egy kis gyöngyszemünk, ahol a sebes pisztrángok megélnek, és ahol a versenyeket is meg lehet rendezni. Ez a hely a Galya patak, ami páratlan szépségű vidék. Ha nem is horgászni szeretnénk, csak túrázni, mindenképp látogassunk el ide a Galya-völgyi Tájcentrumba, Bodajk térségében.

 

Már évek óta figyelemmel kísérem a parti pergető versenyeket, és ebben az évben rászántam magam, hogy meg is lesem, miként horgásznak a srácok. Ez annál is inkább aktuális volt, mert a nagylányom épp most érettségizett Bodajkon, ezért ez a peca már régen érett. Sajnos az előző években mindig valami közbeszólt, pedig volt, hogy már a felszerelés is az autóba került, amikor vittem suliba a nagylányt.

Az interneten figyelemmel kísértem most is a történéseket, és a verseny döntő fordulóinak szombati napjára látogattam el. Ahogy a versenyzők mondják, két „beindulást” is meg tudtam nézni. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a döntő két 15 fős csoportra oszlik. Az egyik csoport délelőtt négy alkalommal 45 percig horgászhat. Az etapok között van 15 perces szünet, amikor vissza kell érni a bírókhoz, leadni a fogási naplókat, aztán újra indulni. A másik csoport ugyanezt délután játssza le. Bevallom őszintén, kicsit leskelődtem, próbáltam a csalikat és a vezetési technikát ellesni. A versenyek erre a legalkalmasabbak, mert előttünk zajlanak olyan dolgok, amiket magunktól csak sok idő elteltével tapasztalhatunk meg. Be kell vallanom, hogy bár szeretem az UL pergetést, de ez más, mind csaliban és módszerekben is.

Itt nagyon lágy botokkal pergetnek a horgászok, mert a pisztráng nagyon vehemensen védekezik. Lágy szájú, ezért egy merev botról könnyen le is verheti magát. Ezek az érzékeny botok viszont ki tudják dolgozni a hal kitöréseit. Általában 0,5-től 6 grammig terjednek a dobósúlytartományok. Sokan monofil damilt használnak, például 0,14 milliméteres méretben, ami további rugalmasságot ad a felszerelésnek. Akik fonott zsinórral pecáznak, azok 0,04 vagy 0,06 milliméteres zsinórral szerelik a cuccot. De még ebben az esetben is körülbelül két méter monofilt bekötnek előkének, hogy kihasználják annak a rugalmasságát.

A pisztráng igazából mindent összeszed, ami mozog, ezért a csaliarzenál is vegyes. Körforgókkanalakwobblerek és a gumi csalik garmada játszik szerepet. Rettentő kis súlyokkal lebegtetik a csalikat, egy gramm alatti nehezékekkel is akár. Ami meglepett: az itt használt plasztik férgek, lárvák és megannyi utánzat sokasága. Méret, szín, íz, lágyság tekintetében végtelen lehet a kombináció, ezért kell a tapasztalat, hogy éppen mi lesz a nyerő.

A versenyt látva nagyon tetszett a pörgős peca! A kijelölt parti helyek között a versenyzők mozoghatnak, de mivel több száz méter a pálya, sétálgatásnak nincs helye, bizony szaladtak a srácok, hogy a horgászidejüket ne pazarolják. Hamar felmértem, hogy csaliban az elmaradásom jelentős. Bot és orsó tekintetében, azt gondolom, a domolykózásra beszerzett botom megfelelő lesz, bár a versenyzőknek ennél még lágyabb botjaik is voltak.

Végre eljött a nap, hogy el is jutottam a Galya patak partjára. Aznapra nagyon erős front betörését jelezték, ezért félnapos pecára volt lehetőségem. Ezek az intenzív időjárás változások a legtöbb esetben rontják a kapási esélyeket, sőt, a légnyomás is zuhanni kezdett rohamosan. Ahogy láttam a versenyzőktől, én is kis gumi csalikkal kezdtem a pecát. Sajnos csak kisebb csípéseket tudtam kicsikarni, ezért váltottam a körforgókra. A versenyen ez is eredményes volt, gondoltam, ki kell próbálni. Annyi volt a különbség, hogy a versenyszabályzat engedi a körforgókon a szakáll nélküli 3-as horog használatát. Viszont a Galya patak horgászrendjében kizárólag az egyágú, szakáll nélküli horog használható!

 

Körforgóra volt kapásom, de egy sem ragadt meg. Talán az egyágú horog miatt – vagy az ügyetlenségem miatt. A pisztrángok jelenléte állandó volt, szedtek a felszínen. Épp akkor nagyon sok fekete légyhez hasonló rovar lepte el a vidéket, amelyeknek jó része a vízben landolt. Ezeket szépen szedegette a pisztráng. Ha fent táplálkozik, akkor ne a meder fenéken görgessem a gumit – gondoltam… Próbáltam olyan wobblert keresni, ami fekete, és tudom a víz felső részében úsztatni. Volt nálam egy ilyen csali, amire volt is kapásom. Nagyon sokszor feljött, és megnézte, mi az, de az utolsó pillanatban fordult vissza a ravasz. Aznap egy halat sikerült szákba terelnem, viszont sok akcióm és lemaradt halam kíséretében a vihar elparancsolt a patak partjáról.

Másnap reggel visszatértem, a hőmérséklet 12-15 fokot hűlt, borús idő kerekedett. Tudtam, hogy megint csak fél napom lehet, mert délutánra már jelentős esőt ígértek. A fekete rovar raj se hírét, se hamvát nem láttam már a patakon. Na, akkor az otthon feltúrt bogár wobblerek ma lehet, hogy nem kellenek. Gyorsan cserélgettem a csalikat, arra gondoltam, hogy valamit biztos meg fog enni a pisztráng. Az első kapásom egy lebegtetett pisztráng utánzatú wobblerre érkezett. Meg kellett állítani, és amikor lassan süllyedt, akkor csípte meg. Szerencsére sikerült is fogni, nem csak kapásig jutottam.

Gumi csalival is eredményes voltam, de csak azzal, ami kishalutánzat volt, és volt rezgése. Ez a csali akkor is eredményes volt, ha csak a vízben lévő fák mellett emelgettem óvatosan. Sok akcióból ismét szákba tereltem pár halat. Sajnos az első nap a kis kanalakat nem dobáltam, de most kapocsba kerültek. Velük is eredményes voltam, még úgy is, ha sodrásnak felfelé dobtam, és gyors tempóval húztam. Ugye, ilyenkor a sodrásnál gyorsabb tempóval kell húzni, hogy életre keljen a csali. Természetesen erre a csalira is volt rontott kapás, lemaradt hal. Valahogy nagyon óvatosak voltak, és nagyon szájszéles kapások jöttek. De persze az is meglehet, hogy a pisztráng ennyire óvatos nagy általánosságban.

Mindenképpen visszatérek majd még, mert tetszett ez a fajta cserkelős pergetés, amit a Duna-parton balinkereséskor is régebben alkalmaztam. Nem beszélve a táj szépségéről, ilyen környezetben élmény minden perc.

Mindenkinek ajánlom, ha teheti, próbálja ki. Az UL technikás pisztrángpergetés nem maradhat ki a repertoárból!

Írta és fotózta: Hodula Tamás
Megjelent nyomtatásban: Sikeres Sporthorgász Magazin XVI. évfolyam 6. (2021. júniusi) számában.

Vélemény, hozzászólás?