8+1 tipp, hogyan készíts profi horgászfotót

Leggyakrabban a mobilunkkal örökítjük meg pecás kalandjainkat, hiszen  kinél ne lapulna ott manapság még horgászás közben is a telefonja.
Igenis mobillal is lehet remek pecás képeket készíteni, főleg a következő 8 egyszerű tanács segítségével:

1. Tisztítsd meg a lencséket!

Zsír, kosz, por és ujjlenyomatok… Mind nyomot hagynak a képminőségen. Mielőtt lekapnád a nagy fogást, szánj pár másodpercet a lencsék gyors törlésére egy puha ronggyal, mondjuk a pólód sarkával vagy egy szöszmentes szövettel.

2. Fókuszálj!

Ha minőségi képet szeretnél, mindenképpen fókuszálj rá a felvétel tárgyára. Miután a megjeleníteni kívánt tartalom a keretbe került, koppints a képernyőre az iPhone-odon, ahol megerősítésképpen egy kis sárga négyzet jelenik meg. Az Android-os telefonodon is beállíthatod ugyanezt, ha a képernyőn a fókuszpontra pöttyintesz a képkészítő gomb megnyomása helyett.

3. Kerüld a zoom-ot!

A nagyítgatással jelentősen lerontod a mobilos képek minőségét. Inkább sétálj közelebb, vagy tartsd a telefonodat a halhoz. A legjobb közeli felvételeket a felesleg levágásával érheted el az utómunkálatok során.

4. Stabilizálj!

A rezdületlen kameraállás nagyon fontos, főleg este és kedvezőtlen fényviszonyok mellett. A telefonok kamerái sokkal lassabbak, amikor az érzékelőik gyenge fényviszonyokat mérnek, hiszen egy tisztább képhez több expozíció szükséges. Próbáld meg mindkét kezeddel megtámasztani a mobilodat a stabilabb tartásért!

5. Készíts több felvételt!

Valószínűleg jobban jársz, ha nem csak egy képet lősz, így aztán a nagy számok törvénye alapján csak lesz miből választanod. Minél több képed van, annál nagyobb az esélyed legalább egy tisztességes fotóra.

6. Figyelj a háttérre!

Egy jó fotó háttere rendezett, és semmiképpen sem figyelemelterelő. Ez akár egy gyors pozícióváltással, vagy a környezet megigazításával is pillanatok alatt megvalósítható.

7. Ne feledd az alapokat!

Vizualizálj egy keretet a képernyő köré, és tartsd középen a fotón megjeleníteni kívánt tartalmat. De azért a haverod fejét se vágd le a képről, hiába a kezében lévő hal a lényeg!  A mobilt pedig tartsd függőlegesen az egyenes irányú kép érdekében.

8. Mellőzd a vakut!

A mobilok vakui csupán túlmisztifikált LED-ek, melyek csak a legritkább esetben hatásosak.  Sőt, gyakran elrontják a felvételt, hiszen lelassítják a kamerát, miközben a hal egyre csak fickándozik. Rendszerint a vaku se akkor villan fel, amikor szeretnénk, így elmosódott, rosszul megvilágított képet kapunk, úgyhogy mi semmiképpen nem javasoljuk a vaku használatát.

+1 Kíméld a halat!

Lehetőleg a hasánál tartsd, és két kézzel, hogy ne okozz neki fájdalmat! Próbáld meg nem a kopoltyújánál megfogni, és ne hagyd, hogy kiszáradjon! Amennyiben visszaengeded, akkor azt csináld gondosan, és rögtön a fotózás után! Mi ezt a un. „catch & release” módszert támogatjuk, de nem ítéljük el a hal megtartását sem, ha az nem sérti a méret- és darabszámkorlátozást.


 

Vélemény, hozzászólás?